Select Page

Fick en fråga av en vän: “Vad kan du rekommendera om man vill komma igång med lite sakernas internet?” Det är hans son som önskar sig en Raspberry Pi i julklapp och ihop vill de kunna bygga lite enkla smarta tjänster. Så skrev ned mina rekommendation men insåg att den här informationen kan vara till stor nytta för fler. Så här kommer mina rekommendationer.

Först och främst, vad skulle man kunna bygga någorlunda enkelt själv? Baserat på de förslag jag ger nedan så skulle man kunna bygga en utomhustermometer som visar med färg vilken temperatur det är. Ett inbrottslarm som lurar tjuven att någon är hemma. En mätare som visar hur mycket vatten det är i regntunnan. En liten skärm i hallen som visar när nästa buss går. 

Man vill både kunna känna av saker som händer men även att kunna skapa händelser. Och sedan kunna stoppa in kod som styr hur dessa händelser hänger ihop. Så vi behöver en liten server att köra något lämpligt kontroll program på. Det finns massor av olika system och mjukvaror man skulle kunna välja på men jag lyfter fram min favorit vilket är Node-RED. Det är relativt lätt att skicka in saker och även få ut något ut från Node-RED. Så man kan till exempel relativt lätt koppla ihop en rörelsedetektor som styr ett servo som kan knuffa ned ett föremål från en hylla. Så en inbrotts tjuv tror att någon är hemma. 

Bästa Raspberry:n för detta är den som heter Zero W men den är så populär att den är i princip helt slutsåld. Den kostar runt 120 kr st för bara själva kortet med mikrokontrollern. Man behöver också ett mikro SD-kort samt en USB laddare och en mikro-USB-sladd för att komma igång. En låda kan vara trevligt med. 

Sedan för att koppla in saker så är det verkligen smidigt att nyttja den den billiga ESP8266. ESP8266 är en liten dator med flera in och utgångar samt trådlöst nät(WiFi). Så ett enkelt sätt att få saker trådlösa. Den kostar så lite så man kan köpa en för varje sak man vill koppla upp men det går bra att ansluta flera sensorer eller aktuatorer till den. Vill man få till ett kompakt bygge kan man löda ihop elektroniken men jag skulle köpa en kopplingsplatta per ESP8266 samt kopplingstrådar.

Sensorer
Med hjälp av sensorer kan man känna av omgivningen. Det finns massor av olika typer och allt från billiga för några kronor till dyra för flera tusenlappar. Här listar jag några olika relativt billiga sensorer. Välj de som passar er.

Aktuatorer
Med aktuatorer kan vi påverka världen. Här finns det också mycket att välja på och jag har valt ut några som jag tror kan vara intressanta och användbara. Skillnaderna mellan de två servona är det roterande kan snurra hela varv medans det andra ställer sig i en viss vinkel.

För att komma igång behövs dels Raspberryn sättas upp men även varje ESP8266:a. Här kommer en lista med ställen där man kan hitta mer information samt lite specifika länkar hur man får upp Node-RED på en Raspberry.

Börja med denna guide som förklarar hur man installerar Raspbian (operativsystemet) på ett minneskort. Sedan måste man konfigurera Raspberryn för så kallad headless uppsättning. När det är gjort kan man boota upp den och logga in på den för att installera Node-RED.

Det finns många bra ställen att hitta information om hur man skall göra saker. En favoritinspirationskälla och som har bra guider är Instructables. Denna guide beskriver hur man kommer igång med ESP8266:an. Både AdaFruit och SparkFun har många bra guider för elektronik och de produkter de tillverkar och säljer.

Här kommer lite olika guider jag hittat för sensorerna och aktuatorerna ovan. Har inte testat att följa dem men de ser bra ut.

MQTT är ett kommunikationsprotokoll skapat för sakernas internet. Node-RED har redan stöd för MQTT men man behöver en så kallad MQTT Broker för det skall fungera. Som tur är passar det utmärkt att köra en sådan på en Raspberry Pi Zero W. Sedan när det är gjort kan vi ändra om i våra ESP8266 så de skickar eller tar emot information via MQTT:

När detta är gjort kan vi i Node-RED börja koppla ihop saker!

 

I de fall där jag länkat till butiker eller andra webbplatser är det helt utan att jag får något för det. Att jag valde komponenter från Lawicel beror på att jag fått mycket bra service av dem genom åren och är en nöjd kund.