Snökajting och Kitesurfing

Bästa snökajting finns tyvärr inte i Göteborgstrakten utan på Hardangervidda och i svenska fjällen men det bör tusan funka att snökajta lite emellanåt här hemma med tycker jag. Så samlar här, först och främst lite bra information om väder och isar för området kring Göteborg. Och har även börjat lite smått med kitesurfing på vatten med. Väder och vindinformationen är den samma.

Lägger även upp bilder när jag vart ute och både fotat och kajtat, se listan till höger.

Meteo.pl fungerade väldigt bra för prognoser kring Sylarna. Vet inte hur de funkar här men denna länk ger en tre-dagars prognos(COAMPS) för ett område på 13x13 km med centrum strax norr om Hajom.

Windguru är klassisk vad gäller kajting men har dock inga platser innåt landet. Men här finns prognosen för Göteborg. Windfinder verkar intressant med då den visar vindläget över hela södra Sverige.

Vägverkets "Läget på Vägarna" ger bra just nu information.

Sedan vad gäller isläget finns det rapporter på Isplanket och Utsidan. För att lära sig mer om is kan Ishandboken från Tekniska Högskolan i Luleå vara intressant.

Ett bra ställe att kolla aktuell vind är Onsala observatoriets mätstation.

Spots

Spotguiden på kick-ass.net har mängder av spots för kitesurfing och några för snökajting.

Ytspänning har också en spotguide.

Snökajt platser jag provat.

- Viken vid Aröd. Vi körde hela vägen ned till badplatsen och båthamnen. Vi kajtade på isen i viken(Vallby Kile) söder om och där låg fin is som var lite snö på. Vi hade nor-nordöstlig vind. Meteo.pl:s UM model ger en 48 timmars prognos för platsen. Vägverkets mätstationer i Jörlanda och vid Kungälvsbron är intressanta att titta på, både vad gäller maxvind och medelvind. Jörlanda max, medel och Kungälv max och medel. Till sist kan Windguru för Björlanda Kile ge en indikation samt DMI:s havsutsikter.

- Ödsmåls Kile ligger strax söder om Vallby Kile och är extremt långgrunt, ca 20-30 cm stora delar av viken. Det är ett naturskyddsområde men jag har kontaktat Västkuststiftelsen och det skall inte vara några problem att kajta där innan 1 april och så länge man inte för in några fordon i området. Har inte varit här än.

- Kungsbackafjorden är rätt långgrund i sina inre delar. Vägverket har två mätstationer precis i närheten, Mariedal(medel, max) samt Kungsbacka(medel, max) samt Onsala observatoriet ligger inte långt där ifrån. Meteo:s 48 timmars prognoser man kan titta på är denna vid Lygnern eller den utanför fyren Kungen, alltså en bit ut i Havet. På denna karta har finns de olika platserna markerade. Det var mycket lätt att komma till vid vägen ut söder om Hanhals. Tog lite bilder när vi var där.

- Öresjön. Parkerade vid Hanatorp och gick ned till vattnet. Meteos 48-timmars prognos såg okej ut men det var inget speciellt bra. Mycket varierande i styrka, allt från försvag till bra. Testade och köra med telisar, mycket jobbigare än snowboard. Vägverkets mätstation vid Gullberg ger en indikation för medelvind och maxvind.

 

Tillbaka

Haukeliseter 2010
Östersund 2010
Kungsbacka 2010