Vandring 2003 i Rogen

Vandringen kräver att vi kommer med två bilar så att vi slipper gå samma väg tillbaka eller alternativt åka buss till den parkerade bilen sista dagen. Beskrivningen utgår därför ifrån att vi har två bilar med oss.

Detta är mitt förslag på vandringsrutten förslag och kommentarer är välkomna. Jag har beskrivit vandringen dag för dag och försökt få med så mycket viktig information som möjligt. Avstånden och beskrivningarna är inget jag har hittat på efter att studerat kartan utan det är taget från bla stf:s hemsida och bör stämma riktigt bra.

Rutten tar 4 dagar vilket ger sammanlagt 6 dagar om man lägger till bilfärden upp och ner. Mitt förslag är att ni beräknar 8 dagar på denna vandring så att vi kan lägga in en ett par extra dagar för fiske, toppbestigningar etc om vädret tillåter. Området är ett naturreservat med helt unik natur och djurliv och det hade varit roligt att se lite mer av detta genom att ta en dagstur från någon av övernattningsstugorna och på så sätt komma bort lite från lederna.

Den tid som verkar passa alla bäst är att vi åker upp till Fjällvattnet lördagen den 5:e Juli och kommer hem igen senast helgen 12-13 Juli allt beroende på väder och humör!

Så kom till saken då...

Dag 1 - resdag

Tar bilen till Fjällvattnet, sover där i stugbyn.
Alternativt att ta rutten baklänges.

Dag 2 - Etapp 1

Kärringsjövallen (eller Fjällvattnet) till Skedbrostugan, 12 km (eller 20km)
En bil ställs vid Kärringsjövallen! Det är inte hundra procent att vi kan ta bilen hela vägen till kärringsjövallen och jag tog därför med en alternativ startplats och sträcka.

Beskrivning:
Käringsjövallen - Rogenstugan 10 km, 3 tim(OBS, inte den sträckan vi skall då vi tar en sväng om Skedbrostugan men ger en beskrivning av området kirng Kärringsjövallen)
Leden går hela tiden i flack lättgången skogsterräng på torr mark. Blötare delar är väl spångade. Det finns gott om fiskrika sjöar och tjärnar längs leden. Området är blockrikt. Turen kan starta vid Käringsjön. Vägen dit är privat och avgiftsbelagd för bil.

Dag 3 - Etapp 2

Skedbrostugan till Rogenstugan 18km, ca 7 timmar

Beskrivning:
Från Skedbrostugan runt Bustvålen mot Rödviken går leden på blockrik mark, vilket gör den mindre lättgången. Efter Rödviken blir det lättare att vandra. På bägge sidor om leden finns fiskrika vatten. Leden går till största delen i blandskog, fjällbjörkskog och gammal tallskog på torr mark.

Dag 4 - Etapp 3

Rogenstugan till Storrödtjärn 16km

Beskrivning:
Etappen Rogenstugan - Storrödtjärn för åter vandraren upp på fjället. Från vindskyddet före Skedbrostugan fram till Rogenstugan, och en bit efter den har leden mest gått i skogsterräng. Nu blir det lite fjällkänning där leden går över Tandsjövålen. Härifrån har man också rätt bra utsikt över alla småsjöar. Sen dyker man åter ner i skogen men sista biten mot Storrödtjärn går leden över fjällhed. Innan man kommit så långt passeras ett vindskydd vid Rogens SV ände. Det är ett "treväggars" och kan inte användas för övernattning.

Dag 5 - Etapp 4

Storrödtjärn till Grövelsjöns fjällstation 22km
Den andra bilen står här vid fjällstationen.
Här avslutas vandringen med en sista övernattning på fjällstationen med dusch och mat.

Beskrivning:
Också etappen mellan Storrödtjärn och Grövelsjön går mest på fjället. Vindskyddet vid Slagusjön är möjligt att använda för övernattning. Vindskyddet vid Hävlingen är ett "treväggars". Efter Hävlingen kan man välja mellan att gå rakaste vägen mot Grövelsjön, en liten omväg via Fosksjöarna eller kanske en "högalpin" variant över Storvätteshågna. Vill man inte gå hela vägen till Grövelsjön på en dag kan man övernatta vid fiskecampen vid Hävlingen.

Dag 6 - resdag

Åker upp och hämtar den andra bilen i Fjällvattnet.
En bil mot sundsvall och en mot Gbg.

Karta över området med rutt förslaget in ritat i grönt.