Enkel men smakfull Fransk fisksoppa, 2-3 pers.

En mycket god och smakrik fisksoppa som till och med personer som inte gillar fisk njutit av! Den är lätt att göra i förväg inför t.ex. en fest och går att både göra för några få personer och ett stort gäng. Räkna med att nedanstående är för 2 portioner i så fall och bara multiplicera receptet så att det blir rätt antal.

Ingredienser:fisksoppa
1 gul lök
lite smör eller margarin att steka i
1 burk (400 g) krossade tomater
1 fiskbuljongtärning
1 krd saffran
1/2-1 tsk stött fänkålskrydda
2 vitlöksklyftor
1 burk (225 g) musslor
rivet apelsinskal från 1/4 apelsin
salt
ca 2 msk crème fraiche
300 g vit fisk, tex kolja eller torskfilé
persilja

Tillbehör:
Brytbröd, päron och en bit god grönmögelost

Hacka och fräs löken i lite smör eller olja i en kastrull eller gryta. Häll över de krossade tomaterna, tillsätt buljongtärningen, kryddorna. Pressa i vitlöksklyftorna och späd med vattnet från musselburken samt vattnet. Riv ner ungefär 1/4 av skalet från apelsinen. Smaka av med salt och låt det småkoka minst 10 minuter. Så här långt kan soppan förberedas innan om man inte skall äta den direkt. Se dock till att tärnat fisken innan med.

Innan servering rör i 1 msk Crème Fraiche. Lägg i fisken som skall vara skuren i ca 1-2 cm stora tärningar. Sjud fisken i några minuter, precis så att den blir genomkokt, men inte mer! Rör i musslorna och hetta upp soppan som hastigast igen. Strö över lite hackad persilja och lägg på en klick Crème Fraiche. Klart att servera!

Om man inte vill ha musslor i kan man ta skalade räkor istället.

Tillbaka