Måndag 9/4
206
Annandag påsk
Efter en skön natts sömn på Stor Erikvollen begav jag och Anna oss iväg mot Blåhammaren. Solensken och det var några minus grader kallt. Det kändes som att åka i en av de där idylliska bilderna man ser i kataloger. Snön gnistrade och det var helt vindstilla. I nysnön vid sidan om leden såg vi rätt gått om ripspår och framåt lunch när vi var på väg mot Enan fick vi även se en ripa. Det var rätt lätt åkt då Fjällräddarna åkt på leden kvällen innan så vi behövde inte spåra direkt i lössnön. Vi tog en lång lunchrast vid vindskyddet Endalen, njöt av våra mackor och varm oboy eller varma koppen. När vi suttit där någon timme dök en skoter upp. Det var Alf, naturbevakaren i området. I och med att det var dåligt väder på annalkande så passade han på att kolla upp vindskydden så de hade gott om ved och inte var skräpiga. Men anledningen att han var ute var för att lätt kunna hitta spår i snön vilket var mycket lätt i all den lössnö som låg nu. Han hade precis tidigare skjutit två stycken rödrävar. Natrubevakarna jagar dessa på fjället för att de utgör hot och konkurerar med fjällräven. Så genom att lätta på trycket från uppvandrandes rödräv kan de göra fjällrävsstammen starkare.
Precis innan Endalen såg vi pulka spår på leden och strax senare anade två skidare med pulka. Vi hann dock inte ikapp dem förrän precis innan Blåhammaren, sa bara snabbt hej. Men väl framme på station och inne i bastun kände jag igen JO som jobbar på STFs fastighetsavdelning. Han och hans flickvän Sara skulle vara ute och tälta i en vecka men JO upptäckte att den skada han ådragit sig när han välte för fyra veckor sedan med skotern inte alls hade läkt så bra som han trott. Så det blev till att vända och bege sig hemmåt istället. Vi åt en utsökt middag ihop med dem. Lite senare anslöt lite mer personal från Blåhammaren och det vart en riktigt trevlig kväll.

Tisdag 10/4
211
Inte alls lika bra väder idag. Det snöade och uppe vid Blåhammaren var sikten rätt dålig, vi såg nog en 4-5 ledkryss bort. Kvällen innan hade det blåst en del så vi var lite oroliga hur kallt det skulle bli. Men då SMHI varnat för hård blåst frammåt kvällen ville vi starta tidigt och kom iväg 10 över 9. Det var inte alls så kallt som vi befarade utan snarare nästan lite för varmt. Det var kramsnö vilket var bra för det innebar att det bara var snön som föll som yrde och inte också all den snö som kommit dagarna innan. Vid halv elva var vi framme vid Enkälen, 9 km från Blåhammaren. Där fikade vi lite och strax efter att vi begett oss blev vi omkörda av en skoter. Det visade sig vara Alf som kollade över lederna och vindskydden, gissningsvis med tanke på den stormvarning som SMHI utfärdat. Jag började få problem med glidet på mina skidor och snön började frysa fast under dem vilket var riktigt jobbigt. Men i nedförsluten utför Endalshöjden släppte det och jag kunde iaf glida ned med några enstaka staktag, men jämfört med Anna hade jag verkligen dåligt glid. Strax efter Gamla Sylarna så mötte vi Alf igen som då var på väg från stationen. Sa hej igen. Några minuter efter ett var vi så äntligen hemma igen. Det hade gått betydligt enklare än vad vi haft farhågor för vilket var skönt och vi hade haft med- eller sido-vind mer eller mindre hela tiden.
Efter att ha bastat så fixade jag mina skidor genom att lägga på glidvalla på dem. Skall bli spännande att känna skillnaden.

Onsdag 11/4
Det var en blåsig natt och blev minst lika blåsig dag. Det snöade också en hel del. Alla gäster stannade då det var för tufft väder ute.
Ett exempel på hur fort det kan gå i dåligt väder. Dagen innan var Jan-Martin uppe med pistmaskinen och tog bort snö, bland annat hela den stora vall som bildats framför personalhuset. I morse låg där kanske en vall på några decimeter. Vid lunch hade den växt upp över någon meter och man fick borsta rent för att inte snö skulle sätta sig i dörren. Mellan 13 och 15 steg den upp mot 1.5 meter och dörren blev så täckt att det inte gick att öppna. På kvällen(vid 18-19) var vallen upp mot 2 meter och det låg nästan en meter snö framför dörren!
Idag var det både mammas och Linas födelsedag. Lina, Ann och Lisa åkte ned till Storulvån igår eftermiddag för att komma från station ett tag. Även Mats var borta, han åkte hem till Östersund i måndags. Mats skulle ta med Lina i skotern upp så på kvällen tänkte vi ha ett litet kalas för Lina. Så jag tog på mig uppgiften att fixa någon kaka eller tårta. Det blev en lingonparfait. Bakade den på min lediga tid efter lunch och passade även på då att ringa hem och gratulera mamma. Men vädret var så dåligt att Mats inte kunde komma upp. E14 var avstängd pga att flera långtradare inte kom upp för en backe. Sedan var även vägen till Storulvån avstängd. Så varken Lina eller Mats kom upp idag.

Torsdag 12/4
Idag var det betydligt bättre väder. På morgonen hade vi till och med sol! Detta satte fart på alla gäster som alla hade lämnat stationen innan halv nio. Tror inte det hänt en enda gång än på säsongen att stationen varit tom så tidigt.
Det var rätt mycket som hände under dagen. För utom rutinuppgifterna som att bära ut sopor etc så var den stora frågan när folk skulle dyka upp. Vi väntade ju på Mats och Lina, sedan var ju Ann och Lisa nere på Storulvån med. Kalle som är kock på Blåhammaren skall också komma upp idag för att stanna ett tag och hjälpa till med att laga mat för helgens kurser. Sedan är det både deltagar och de som skall hålla i kurserna.
Vi har skidbestigningskurs som Mattias håller i. Vi har Fjällrävens rike samt Min Stora dag. Fjällrävens Rike är ett unikt arrangemang där deltagarna får lära sig mycket mer om fjällets naturliv och speciellt fjällräven. De får följa en forskare som inventerar fjällräv och se hur han jobbar samt även vara med söka spår och besöka en lya. Min Stora Dag är ett evenemang för ungdomar som har genomt gått en svår sjukdom under en längre tid. Förra året var det tjejer och killar som haft svår cancer och i år är det ungdomar som har haft olika varianter av missbildningar i ansiktet. Din Stora Dag är en stiftelse som ordnar med aktiviteter för dessa ungdomar, ger dem en chans att prova på något dom drömt om, för att ge dem lite mer livsenergi. Så det är en hel del på gång till helgen.
Tomas var den som dök upp först. Han håller i Fjällrävens Rike. Jag hjälpte honom med att få iordning Storsola så de kan ha föredrag där. Tomas jobbar som fältassistent och just inom fjällrävs projektet SEFALO+. Vid lunch dök Mats upp med Lina, Ann och Lisa. De fick tolka efter Mats skoter. Mats drog dock ned igen med Vilda och Jenny som skulle hem till Östersund samt Jennys syster Johanna som varit på besök. Senare på eftermiddagen dök Håkan upp som skall vara med på Min Stoa Dag. Mats kom tillbaka med matvaror och kocken Kalle. Senare på kvällen bar det av igen för Mats för att plocka upp Mattias på Storuvån. En hel del körande.

Fredag 13/4
213
Det blev riktigt fint väder idag trots att SMHIs prognos hade lovat regn och mulet. Visst fanns det lite moln och det kom någon enstaka regndroppe men solen lös betydligt mer än vad det regnade så alla var rätt uppåt. Vi var fullbokade för kvällen så det skulle nog bli en hektisk dag.
Vid 10-fikat bestämde vi oss för att få igång Sylbaren. De senaste dagarnas snöande hade dock täckt den bar jag och Olle gjorde iordning innan påsk så jag och Kalle grävde fram den igen. Ut med gas och den stora murikan. Sedan var det bara att köra på. Vi sålde väl inte så där värst många men då hela personalen tog burgare till lunch plus att alla 20 deltagarna till Min Stora Dag också skulle ha blev det en hel del stekande och fixande. Solen sken större delen av tiden så det var himla skoj att stå och grilla. Lisa och Anna bytte av mig senare på eftermiddagen, då jag var tvungen att skotta fram de rum som fortfarande hade täckta fönster då det skall bli fullt ikväll.
Det blev en lång dag då bar arbetet gjorde att jag inte hann med att ta långrast efter lunchen. Vid halvtio på kvällen var det även bildspel i matsalen så jag fick hjälpa till att sätta upp projektorn som Tomas andvänt ute i Storsola tidigare. Så vid halvtio kunde jag sluta idag.

Lördag 14/4
217
Idag var det kanonväder. Solen lös och det var varmt! Vid 10-fikat hade vi fått reda på av Börje att han kommer upp med ca 40 dagsgäster, alltså personer som åker ned med Sylexpressen igen idag. Så vi bestämde att köra Sylbaren idag igen. Jag tog hand om att fixa allt och köra den till halv ett för att sedan vara ledig fram till ca halv fyra. Det var himla skönt att stå i solen och nästan vindstilla och steka hamburgare. Det var så varmt att man lätt kunde bara stå i t-shirt.
På rasten ville Lisa hitta på något och jag kände gärna för att nyttja det sköna vädret så vi beslutade att ta ett litet åk ned för Vaktklumpen. Jag hade inte arit uppe innan men Lisa har varit med både Jansson och Jaktlund upp flera gånger så hon känner till nedfarterna väl numera. Efter en stunds traskande upp mot toppen fick vi se årets första renar! Tre stycken, två vuxna och en fjolårskalv som det såg ut. Efter det var det dags att bege sig utför. Då det var ordentligt varmt, säkert över 10 grader varmt var snön mjuk så för mig på bräda var det helt underbart underlag. Just den vägen vi vade hade ingen åkt på ett par dagar så vi fick helt orörd mjuk fin snö! Det var så skönt åk ned. Dock när det började flacka ut var det svårt att hålla fart så det blev att bara stå hela vägen ned till station, minsta lilla sväng bromsa så det var risk att stanna.

Söndag 15/4
Ytterligare en dag med fint väder, lite blåsigare idag dock. Idag var en sådan där dag igen då alla åker iväg. Skidbestigarna, deltagarna på Fjällrävens Rike och Min Stora Dag, alla åkte de ned till Storulvån idag. Lite tråkigt att det knappt blir några gäster kvar men samtidigt sänker sig lugnet över stationen.
På min långa lunchrast passade jag på att ta ut kiten då det verkade blåsa lagom och det stämde. Så kitade upp och ned ur älvfåran i nästan två timmar. Snön var mjuk som sorbet och vinden helt okej så det blev lyckat.