Måndag 30/4
290
Valborg. Idag var vädret ungefär samma som igår. Christian som var med på den ena fotokursen kom tillbaka och hälsade på. Han hade hoppats kunna fota lite av renarna men vädret satte stopp för det. Dimman gjorde det omöjligt att hitta några renar.
Innan lunch gjorde jag och Mats iordning Majbrasan. Vi röjde lite på vinden och hittade en hel del bra virke att elda, tex en gammal träsäng. Det blev en rätt ordentlig hög. Vid 18-tiden passade vi på innan brasan att bjuda gästerna på lite torkat renkött samt älg- och ren-korv. Dessa skulle gå ut innan sommaren och vi skulle inte hinna sälja alla så vi tyckte det var bättre vi bjöd på det och kanske någon passade på istället att köpa med en bit hem från butiken. Kl 8 var det så dags för Majbrasan. Det var ordentligt dimmigt men en del gäster kom ner och tittade på.
Under dagen fick vi nytt same-besök, Reidar och Kerstin. På kvällen hade vi en liten fest eftersom det var sista kvällen på Sylarna för vintern. Det blev lite udda nog kräftskiva och för oss som inte är stormförtjusta i kräftor fanns även varmrkt lax. Jag åt ett par kräftor men sedan fick det bli lax för min del. Vi bjöd in även Reidar och Kerstin på kräftskivan. Första gången med kräftor för Reidars del.

Tisdag 1/5
299
1:a Maj, sista dagen.
Dagen började som vilken annan dag som helst egentligen då vi hade gäster över natten och inte kunde stänga förrän de gått. Vädret har varit si så där de sista dagarna. Speciellt har det varit en hel del dimma på morgon och kväll. Därför är det väldigt tveksamt om vi kan flyga hem imorgon bitti. Vi måste med Nabo-tågt till Trondheim som går kl 10. Mats bestämde därför att vi flyger hem redan idag. Så när väl det var beslutat blev det rätt hektiskt att hinna med allt slutstäd. Men vi hann med det mesta innan Marcus dök upp med helikoptern.
Det blev en fantastisk helikopter färd. Dimman hade redan börjat dra sig samman så för att kunna ha en markreferens fick Markus flyga rätt lågt. Svårt att uppskatta hur högt upp men kanske ca 100 m. När vi kom ned mot Storulvån lättade det upp men blev samtidigt lite mer turbolent. Den helt klart fräckaste delen var precis innan vi kom fram till Handöl. Vi följde mer eller mindre Handölan och precis när den kommer ner mot Handöl, vid täljstensbrottet, faller den i ett stort vatten fall. Här gjorde Markus en kraftig dykning ner mot forsen eftet vattenfallet. Man kände hur man lättade lite från sätet och allt man såg frammåt var Handölan. Fräckt! Någon minut senare sänkte vi oss ned på vagnen som stod utanför hangaren hemma hos Jan-Martin.
Efter att fixat lite med packningen och att Mats kommit ned med skotern från Sylarna så var det dags att bege sig vidare mot Trondheim. Dock åkte vi inte så långt utan beslutade att övernatta i Storlien, eller rättare sagt på Storvallens fjällcenter. Men när vi skulle ta min bil upptäckte vi att det är inte så bra att ha den stående med batteriet ikopplat i 2.5 månad. Den var stendöd. Det var så dött att motorelektroniken inte ens fungerade som den skulle och bilen inte kunde hålla tomgång själv ens. Men efter en bra stund var det iaf tillräckligt för att kunna köra vidare. Men visade sig att det inte räckte för att starta igen så det blev startkablar på nytt. Innan vi tog in på Fjällcentret åt vi lite middag på Sylvias Kanonbar i Storlien. Alla jublade över att få pizza eller kebab. Lina och Ann hittade en öppen kiosk jämte baren och sprang dit och tokhandlade lite. När vi väl kom fram till centret fick vi låna en batteriladdare så förhoppningsvis skall det gå bra imorgon. Alla var rätt trötta så det blev lite TV och speciellt nyheter innan alla gick och la sig.

Onsdag 2/5
307
Tåget från Storlien gick inte förrän vid kvart över tio så det blev en rätt lugn morgon. Det som var mest spännande var om min bil skulle starta eller inte. Till allas jubel så spann den igång som en liten katt. Gud vad skönt det är när bilen inte krånglar!
Resan ned till Trondheim var lite av en upplevelse då vi på ca en timme åkte igenom hela mars och april. I Storlien där vi började hade snön precis börjat smälta undan och allt fult under den kommit fram och när vi väl kom ned mot Trondheim hade björkarna små gröna blad!
Dagen spenderade vi genom att vandra runt inne i Trondheim. Både jag och Lina längtade väldigt mycket efter en riktig kaffe, helst en latte så det som stod överst på önskelistan var ett riktigt cafe. Men till vår besvikelse hade inga av de vi kom till först några latte. Flera hade söndriga maskiner. Men senare på eftermiddagen fick vi våra Latte på Cafe Dromedar.
På kvällen gick vi till en restaurang som heter Jonathan. Där åt vi alla gott och hade ne riktigt trevlig kväll. Efteråt gick vi vidar för en öl.

Torsdag 3/5
322
Halvåtta begav vi oss av från Trondheim och i Storlien tog vi bilarna till Jan-Martin för att packa om och säga farväl. När vi höll på som bäst med ompackningen kom renen Leif förbi och hälsade. Han är lite väl tam, det är liksom svårt att veta hur man skall bli av med honom. Trots allt, renar är rätt så stora djur. Men han tröttnade snart och lunkade vidare men vi han få lite bilder iaf på honom.
Efter mötet blev det farväl och hejdå-kramar. Alla begav sig åt lite olika håll. Lina och Ann åkte med Anns pappa hemåt. Mats, Jenny och Vilda i deras bil. Olle skulle ta tåget till Uppsala och jag bilen till Göteborg. Både jag och Olle som skulle lite längre insåg att vi behövde lunch så vi begav oss till Åre och intog lunch ihop. Olles tåg gick inte förrän efter kl 7 på kvällen så han fick spendera eftermiddagen i Åre. Jag begav mig dock av mot Göteborg efter att sagt hejdå till Olle. Strax efter elva på kvällen kom jag så äntligen hem till. Och därmed var äventyret på Sylarna slut… i alla fall för den här gången.