Måndag 2/4
Ledig dag igen. Under natten blåste det upp ordentligt och SMHI mätte upp mot 25 m/s. Det bullrade rätt ordentligt så sov inte allt för bra. När jag vaknade var det ordentligt snödrev och även snöfall så man såg inte mer än något ledkryss bort. Kändes inte lockande att bege sig ut så idag blev det en inne dag. Bland annat långa fikor och en hel del filmtittande. Bland annat hela andra säsongen av The Office.

Tisdag 3/4
Tillbaka som vaktmästare. Under påsken som är till helgen skall vi ha en bar och servera bla hamburgare från. Så började att bygga på den. Det blåste inte lika mkt idag och snöade inget. Men redan hade det kommit ca en meter hög vall framför personalhuset. Vi dividerade om vi skulle behöva ring efter Jan-Martin och pistmaskin innan påsk eller inte. I så fall skulle han kunna skotta ihop en snöhög till baren och sedan skulle det bara vara och gräva ut baren. Men för att vara på den säkra sidan började jag med att skotta ihop snö för hand till en bar. Den kommer bli ca 4 meter i diameter, i form av ett O med en liten öppning i ringen. Jag skottade inte ihop någon hel hög utan bara själva vallen. Det var några minus grader så snön var väldigt porös så den fick ligga sedan för att frysa till.
SMHI har förutspått storm imorgon i den prognos vi får på faxen varje morgon. Det är en tjänst som vi betalar för. Får se hur mkt bar byggande och annat det blir.
En kompis till Mats som heter Ulf har kommit upp för att hjälpa till några dagar för att vi skall klara av den värsta ruschen. Nu verkar det dock inte bli så hektisk påsk för SMHIs prognoser har fått många att ändra sina semesterplaner och vi har haft mycket avbokningar sista tiden. Även varit få gäster som kommit obokat.

Onsdag 4/4
DSC00591
Natten var relativt lugn, det blåste en del men inte lika mycket som natten till måndag. Det hade dock snöat mycket så det gick inte att gå ut genom dörren på personalhuet, så vi fick använda fönstrena som tidigare. Det var dock rätt varmt, strax över noll. Ulf och Olle hjälpte till med att skotta fram stationen på morgonen. I stort sett vartenda fönster mot väster på norra korridoren var helt igen snöat, snödrivan låg upp mot taket. Det var rätt tung snö att skotta bort då den börjat smälta lite. Dock fördelen ar att det var lätt att bygga på baren istället. Efter lunchrasten gjorde jag och Olle nästan klart hela baren.
Under dagen var vädret rätt bra och under eftermiddagen såg vi ända ned till Getryggen som ligger vid storulvån, ca 16 km bort. Stundtals tittade även solen fram. Det kom dock inte mycket gäster men de som kom, ca 10-tal hade inte haft det allt för jobbigt upp från Storulvån. Ett gäng dock som kom från Blåhammaren hade haft det rätt besvärligt på förmiddagen men det berodde inte på någon blåst utan att de haft tät dimma och endast sett något ledkryss fram. De hade haft extra svårt i nedförsluten. När vi tittat på SMHIs hemsida för observationer på väderstationen som finns här så var medelvinden ca 14 m/s dock över 20 som max i byarna. Men inte storm iaf.
På kvällskvisten började det snöa igen samt blåsa mer. Nu har SMHI ändrat sina prognoser lite och pratar om storm i natt och imorgon förmiddag. Den som lever får se… I vilket fall det drevar på snö ordentligt och drivan utanför personalhuset är nu högre än fönstrena så vi kan inte se över den, dock ser vi ut än. Det blev lite vadslagning om hur mycket av fönstrena i köket kommer vara översnöade imorgon. Jag satsade på att de kommer vara helt övertäckta(ca 40-50 cm över den nivå snön var på är vi slog vad).

Torsdag 5/4
182
Skärtorsdag.
På morgonen var vi ju tvugna att kolla snönivån. Det var inte helt lätt att avgöra vem som vunnit för nivån var lite olika på olika ställen på fönstret och vi hade inte satt våra lappar på rad. Sedan var det en annan nivå utanför med. Men Olle eller Anna vann. Det blåste en hel del på natten dock inte storm annat än i byarna.
Under dagen fortsatte den starka vinden men det var omkring 15 m/s. Det snöade också mycket. Några av gästerna begav sig av mot Storulvån och ett annat gäng mot Helags. Resterande beslutade sig för att stanna och vänta tills bättre väder. Det anlände inga nya gäster. En av anledningarna var att vägen till Storulvån avstängd så de som kom upp till Storulvån kom dit rätt sent. Börje och Jan-Martin körde folk mellan Enafors och Storulvån för i Enafors är det inte mycket möjligheter till att stanna över.
Under den långa lunchrasten passade jag på att träna lite tranceiver sökning. Ulf hjälpte mig och gömma tre stycken runt omkring stationen. Det gick rätt bra. På 23 minuter hann han gömma dem och jag leta upp alla tre. En var lite extra lurig för den hade han lagt mitt på platten, vilket troligtvis var nog den mest autentiska med. Vinden gjorde att alla spår snabbt försvann så det fanns inga ledtrådar annat än att söka. Olle och Ulf grävde en bivack utanför Kläppen som jag besökte också och hjälpte till med någraskottag medans Ulf gömde tranceivers.
Av de gäster som begav sig av kom ingen fram som de tänkt. Gänget mot Helags övernattade i vindskyddet i Mieskentjakke och de som gick mot Storulvån blev fast i Spåime och sedan räddade av Fjällräddningen.

Fredag 6/4
186
Långfredag.
Idag var det bättre väder och alla gäster begav sig av rätt tidigt. De lämnade en tom station efter sig. I och med att inga kommit igår och väderprognoserna har vart dåliga var vi rädda att vi inte skulle få en enda gäst, men frammåt eftermiddagen började det dyka upp lite folk. Totalt fick vi nog ca 20 gäster, men det är väldigt långt från de 200 som brukar komma varje dag i påsken.
Det snöade dock ymigt hela dagen så jag hade en hel del att skotta. Tex så skottade jag rent entren, gick till nödutgången på norra korridoren och skottade rent den. När jag väl kom tillbaka till entren låg där redan 2 cm snö.
Mattias och Ulf begav sig hem idag så nu är vi bara ordinarie styrkan på plats, men med ca 20 tal gäster klarar vi det lätt. Dock har de båda varit ett glatt och friskt tillskott här. Ulf kommer väl inte upp igen och om jag kommer ihåg gör inte Mattias det heller men det har pratats om att ha avslut i Trondheim så då får vi säkert träffa Mattias igen då han bor där.
Det var aldrig läga att öppna upp utomhus baren idag men vi har dragit igång lite påsk aktiviteter. Bland annat höll vi i ett pulkarace på eftermiddagen, men det blev bara personal i det då inga gäster anlänt. Olle vann, jag kom två, Lisa tre och Jenny o Vilda kom fyra. Lisa hade hittat en riktigt bra backe. Mats tog en hel del bilder, hoppas några blev bra. Sedan har vi börjat förbereda morgondagens påskbuffe. Jag och Anna bakade 5 kesochokladkakor, och sedan gjorde Anna och Lisa 4 till medans jag skottade fram stationen igen. På kvällen körde Mats lite bildspel och vi hade en gissningstävling där det gällde att gissa antaler godispåskägg i en burk. Den gäst som gissade bäst missade med 2 ägg, det var 106 ägg i burken. Bra gjort!

Lördag 7/4
187
Påskafton.
Vädret var nästan samma idag som igår. En del gäster gav sig av några stannade. Vi hade ca 35 gäster som övernattade och det kanske var 15-20 som stannade. Frågan var hur många som skulle komma upp under dagen. Vi hade en hel del bokningar.
Skulle jobba som vaktmästare men Mats undrade om jag ville hjälpa till med påskbuffen viket jag gärnagjorde så Olle gick in som vaktmästare istället. Var inte helt enkelt att planera då det var rätt osäkert hur många som skulle äta. Efter 10-fikan hade vi 15 bokningar på buffen men vi hade även ca 40 bokningar av rum och de flesta brukar äta av buffen. Vi chansade att ca 55 personer skulle äta, då inklusive personalen. Efteråt visade det sig att 30 gäster köpte buffen så det blev en hel del över, dock mest potatis, köttbullar och prinskorvar så det är sånt vi kan ha till lunch framöver.
Annars ägnade vi dagen åt lite påskpyssel och påskaktiviteter. Bland annat blåste vi ägg och målade och hängde upp i vårt improviserade påskris av stavar. Sedan ordnade Ann, Lina och Anna påskäggsjakt efter middagen. Det var himla skoj! Alla fick olika saker i sina ägg. Jag fick två packet oboy förutom massa gott godis. Skall bli gott med varm choklad de kommande dagarna.

Söndag 8/4
194
Påskdagen.
Påsken har varit katastrofal i år. Normalt kommer det upp mot 200 gäster varje dag under påsken. Natten mellan påskafton och idag hade vi 70 gäster och det är det mesta vi haft någon natt under hela påsken.
Vädret såg ut dock att bli fint idag och tills imorgon har SMHI lovat riktigt fint. Vid 10-tiden fick jag och Anna reda på att vi skulle bli lediga från 12 respektive 10. Det nya schemat hade också dykt upp och enligt det skulle Anna vara ledig de två kommande dagarna men jag hade bara fått ledigt måndag och skulle sedan jobba 6 dagar i rad igen. Det hela verkade konstigt och jag frågade Mats om det vilket resulterade i att även jag fick ledigt på tisdag. Så då bestämde vi oss för att dra iväg någonstans. Vi vägde mellan en tur till Stor-Erikvollen och sedan Nedalshytta eller att efter Stor-Erik gå till Blåhammaren. Bestämde att ta beslutet senare när vi visste lite mer om vädret på tisdag.
Det blev en kanonfärd mot Stor-Erik. Snön låg gnistrande på marken i ett tjockt pudertäcke. Första biten i backen upp från stationen var lite jobbig då det var djup mjuksnö men när vi välkom upp på krönet var den mer vindpackad och lätt åkt. Vid Fiskåtjärn mötte vi tre svenskar som gått från Stor-Erik. De hade haft det rät jobbigt i den djupa snön. Vi lunchade i vindskyddet Fiskåhögda och sedan fick vi ett fint åk i utförslutet och i svenskarnas spår. Vi fortsatte att följa deras spår över sjön tills det korsade den ruskade leden över sjön som vi följde därefter upp till Stor-Erik. Vi begav oss från station vid halv-två och var framme vid halv-fem så inklusive lunchrast tog det cirka fyra timmar att åka de knappa 2 milen.
Vi var de enda två gästerna de hade denna kväll så vi fick ett varmt välkomnande. Till middag fick vi Römmegröt med Spekemat och efter det blev det fika med olika sorters kakor. Lite efter åtta kom två svenska fjällräddare på besök som var ute och rekade lederna. De stannade någon timme eller så. Vi fick höra många historier från personalen på Stor-Erik om allt möjligt från vedupplag till örnar. Frammåt tio var både jag och Anna dödströtta och gick och la oss efter en kanondag och en mysig kväll på Stor-Erik. En väldigt mysig hytta.