Måndag 23/4
Idag var det rätt varmt plus att det små regnade lite hela dagen. Man märker hur snabbt det tar på snö-täcket. Tex entrén in, igår låg snön i jämnhöjd med farstubron, idag hade det sjunkt till första trappsteget, ca 10 cm.
Idag kom ett gäng upp som är med i arrangemanget Jämtlandstriangeln. Med en färdledare och en person från Storulvån går de från Storulvån hit och sedan till Blåhammaren och tillbaka till Storulvån, den så kallade Jämtlandstriangeln. Det ingår full pension för deltagarna så när de kommer hit måste vi ordna mat till dem. Idag fixade jag det. Vi har frusna rätter från Ulla på Blåhammaren. Idag blev det viltskav med potatis, rårörda lingon och harico verts. Till dessert fick de fäboglass med en varm bärsås gjord på hallon, blåbär och jordgubbar. Allt var mycket uppskattat så det var skoj att ordna mat till dem.

Tisdag 24/4
Tidig start idag. Jämtlandstriangeln skulle ha frukost så började att ordna med den vid halv åtta på morgonen. För att allt skall gå smidigt och man inte skall börja jätte tidigt så förberedes mycket dagen innan. Alla grönsaker skivas och läggs upp på fat, samma med ost och skinka. Bröd skall tas fram etc. Så det man gör på morgonen är att koka gröt och ägg, samt ställa fram allt. Dock jag och Lina hade gjort en liten miss. Hon sa igår att jag kunde ta bröd ur butiken. Jag gissade utan att kolla att det fanns gott om det och att hon skulle fylla upp butiken. Det hon menade var att jag skulle först ta ur butiken, inte att det fanns tillräckligt. Nu var det inte någon katastrof då det fanns en del i butiken och det gick rätt snabbt att tina det frysta, som tex Polarbiten som tinar på några minuter om de får ligga enskilt på en bänk.
Ann har varit lite förkyld de senaste dagarna men idag kände hon sig riktigt sjuk. Hon hade knappt sovit något alls under natten. I och med att jag ordnat frukost plus att jag borde hinna med en del saker innan stägning kände jag att jag hade svårt att hoppa in i och städa istället. Vi måste ha någon i receptionen så Lina kunde inte heller ta över städ helt. Olle är ledig. Svårt problem att lösa mitt på fjällen, inte så man kan snabbt ringa in en vikarie. Så vi fick ställa upp lite allihopa. Lina hjälpte till och städade lite på förmiddagen för det var väldigt lugnt i reception. Tanken var att jag skulle hinna med lite vaktmästeri saker då, men det kom lite gäster som ville hyra saker så fick hjälpa dem istället. Ann gjorde båda bastuarna lite snabbt och sedan gick upp till personalhuset för att kurera sig. Stationen faller inte ihop om vi inte städar allt varje dag, plus att vi har haft få gäster så det är inte så skitigt.
Lite efter lunch dök Morgan upp med helikoptern trots att det blåste rätt ordentligt. Vi mätte upp 12 sekundmeter precis innan han landade. I och med att det kan bli svårt att köra skoter de sista dagarna och om vi måste flyga ned inte kan få med så mycket bagage hade vi redan börjat packa väskor. Så nu när Morgan dök upp passade vi på att skicka ned så mycket vi hade färdigpackat.

Onsdag 25/4
257
Idag och imorgon skall jag stå i receptionen hela dagen. Har stått där emellanåt och hjälpt till men aldrig innan haft hand om det helt själv. Lina och Ann är lediga, Olle har städ och Mats rycker in som vaktmästare. Det blev väldit lugnt, endast 5 gäster kom. Sedan hade vi besök av lite fler folk dock. Christer och Ulf som är fjällräddare kom upp på eftermiddagen och sov över. De skulle passa på att reckognisera fjällen omkring när det var fint väder. Sedan kom Martin och Börje upp med pistmaskinen. De stannade överkvällen och Martin bjöd på sina berömda mackor med sommardrink. Hårdbröd med smör och kaviar och tunna skivor vitlök på. Sommardrinken består av kanadensisk whisky och tonic. Hade hört mycket om mackorna innan, mest att de skulle vara hemska. Men de var riktigt goda, fast de blev starkare och starkare ju mer sommardrink som förtärdes. Vitlöksskivorna tenderade nämligen och bli tjockare och tjockare. I vilket fall det var himla skoj och det blev rätt sent. Speciellt skoj var att Martin hade med en del gamla bilder upp som han visade och berättade om.
Vi fick ytterligare två gäster denna dag, eller snarare nästa morgon. Cia och Linnea som jobbar på Storulvån begav sig upp till oss efter att Cia slutat jobba vid halv-tio på kvällen. Solen går ned nio så de skidade upp i mörkret men det hade varigt riktigt skönt. Kvart i två kom de fram.
Det var väldigt fint väder, när jag kom ner på morgonen var det vindstilla, klarblå himmel och ett par grader varmt. Dock anades lite dimma nere i Endalen och bara någon timme senare var det helt vitt. Men strax innan lunch släppte det och blev soligt igen. På min ledighet mellan 12 och 16 passade jag på att åka lite snowboard. Ifall det skulle bli vind tog jag även med kiten i ryggsäcken. Snöskorna har jag redan skickat ned så det blev till att gå upp i bara skorna men det gick bra, trampade igenom bara någon enstaka gång. Det blev ett fint åk ned från grytan mellan Pyramiden och Lillsylen, men det var nästan lite för mjukt, så det bromsade lite hela tiden. När jag kommit ned en bit började det blåsa lite och jag tog fram kiten men vinden tog snabbt i och det fungerade inte alls. Blåste upp mot 11 m/s och var lite byig vind så kiten var väldigt lynning. Fick plocka ned den och glida ned på bara brädan.

Torsdag 26/4
269
Jobbade igen i receptionen och det var mycket lugnt. Vi hade tre anländande gäster bokade idag. Sedan skall även Mattias komma upp med sin klass från Hållands folkhögskola.
Nu har det varit plusgrader i flera dagar och emellanåt kommit en del regn så det smälter fort just nu. Sylälven har t.ex. pressat upp sig igenom snön och sedan hjälpte Martin till lite att öppna upp när han skulle lägga till rätta lite stenar till den nya bron som skall komma på plats i sommar. Men det är fortfarande gott om snö.
Innan Martin begav sig av ned mot Storulvån och Handöl så såg han till att lasta släpet fullt med sopor. Han körde ju ner sopor för ett tag sedan och det var förvånande hur mycket det blir.
På eftermiddagen vid tre-tiden knackade plötsligt Simon på dörren till personalhuset. Han hade varit ute med lite kollegor från Ulvån och testat kite. Det hade inte gått så bra för dem, de andra bestämde sig för att bege sig hem igen men Simon gav sig inte. Och fick lön för mödan och lyckades kita hela vägen hit. Innan han åkte så passade jag på och ta lite bilder på honom när han kitade runt här omkring.
Lite senare kom Simons bror Mattias upp med sin klass. Mattias jobbar som lärare på Hålland, guide här hos oss och även som guide på sommaren vid Galdhöpiggen i Norge. De var ute nu för en kurs i toppturer och hade spenderat några dagar på Ulvån. Prognosen för morgondagen såg möjligen lovande ut. SMHI sa regn och blåst men MetCheck som har stämt bättre än SMHI lovade sol vid 7 på morgonen och rätt svag vind. Ingen av oss i personalen har lyckats ta oss upp på toppen i år, så jag frågade Mattias om det var okej att hänga med dem upp. Inga problem, men vi drar kl 5, sa Mattias.
Mats var nere i Järpen under dagen och passade på att handla lite så han fixade så det blev sushi på kvällen. Jag testade att göra en rulle, första gången. Gick riktigt bra. Blev med purjolök, avocado och lax i den. Men eftersom jag skulle upp kvart över 4 imorgon så blev det inte någon sen kväll.

Fredag 27/4
274
Ledig. Klockan ringde kvart över fyra. Tittade ut och det såg riktigt bra ut, bara ett litet moln på Syltoppen. Men det verkade blåsa kraftigt. Blev tveksam till om det skulle funka med topptur. Låg kvar och lyssnade lite på vinden och hörde strax de välbekanta dunken i plåttaket på personalhuset. Har inte hört dem utan att det blåst minst 15m/s så bestämde mig då att sova vidare. Vaknade till lite vid halvsex och tittade ut. Såg Mattias och gruppen precis på väg, alla iklädda skalkläder med luvorna uppe och åtstramade. Det verkade blåsa mycket. Sov vidare och gick inteupp förrän vid halv-tio som var himla skönt.
När jag senare kom ned till stationen för lunch fick jag höra att de bara kommit upp till Vaktklumpen så det var helt klart rätt beslut att sova vidare. När vi åt lunch dök Morgan upp med dagens varor. Vi hade en del väskor kvar och på grund av vatten trängt upp så mycket kommer vi inte tolka ned. Så vi skickade med vårt sista bagage med Morgan ned. Så det blir helikopter hem istället. JIPPI! Tråkiga är bara att nu har man varken skidor, snowboard eller kite kvar här så det finns inte så mycket utomhus aktiviteter att ägna sig åt. Men blir det fint får man väl se till och plocka ut lite randonne utrustning från sporten och ta några åk.
SMHIs prognos slog in och det var snöblandat regn större delen av dagen. På eftermiddagen lättade det lite och jag och Olle tog en liten promenad kring stationen med kamerorna för att plåta lite av all snösmältningen.

Lördag 28/4
280
Ledig. Inget direkt bra väder på morgonen så tog det rätt lugnt. Var nere på station vid 10 och fikade med de andra. Sedan ägnade jag lite tid åt ett gammalt programmeringsprojekt som jag trodde innan jag åkte hit att jag skulle få tid att hinna med. Skriver ett lite program som skall spara positioner från en GPS med tidstämpel i telefonen så att man sedan skall kunna använda dessa till att ge bilder positioner. Kom bara en liten bit.
Efter lunch gjorde jag, Olle och Lina storröjning av kyl, frys, skafferi och förråd i personalhuset. Blev cirka 9 stora sopsäckar med gammal mat.
Frammåt sena eftermiddagen blev vädret riktigt fint så kände för att gå ut och hitta på något. Enda problemet är att snowboard, kite och turskidor är nedskickade till Handöl. Men gick ned till stationen och kvitterade ut lite randonne saker. Gick upp till Vaktklumpen och gjorde två åk där innan jag åkte hem igen. Föret var riktigt bra, hårt, nästan lite för isigt. Kändes mer som man åkte i pist än off-pist. Lite av de gamla slalomtakterna verkar börja komma tillbaka. Man kanske skulle ta och hyra carvingskidor nästa gång men är i Åre eller Sälen?

Söndag 29/4
Tillbaka och jobbar, bara två dagar kvar. Vädret var dimmigt och mulet på morgonen men klarnade upp lite fram mot lunch men på eftermiddagen kom dimman och diset tillbaka.
Vid lunch fick vi besök av Lars-Mattias, en av de lokala samerna. De hade drivit upp renen på sommarbetet och han passade på att hälsa på och stanna över i Lapprummet. Lapprummet är som en liten lägenhet i Kläppen huset som samerna kan nyttja bäst de vill.
På kvällen bjöd vi upp Lars-Mattias till personalhuset och fick höra en hel del historier från förr och nu. En jag kommer ihåg var om när de svenska samerna precis fått skoter. Det var dags att söka upp och fånga in helöring. Helöring är renar som inte blivit märkta i samband med renmärkningen och därmed inte tillhör någon same. Vet inte exakt om det är en viss dag eller hur det fungerar men de blir lovliga för vilken same som helst att fånga in och driva hem för att märka upp. Detta sker vid ett visst tillfälle och detta år hade svenska samerna införskaffat skotrar och åkte över mot norska gränsen då många renar förvillar sig över till de norska samebyarna. Norrmännen som inte hade anammat skotern lika fort var ute på skidor och blev rätt paff när de desperat försökte hinna ikapp och fånga in helöringen som svenskarna snabbt och enkelt fångade in med sina skotrar. Det tog inte lång tid innan norrmännen också skaffat skoter.