Har börjat på ett litet projekt, bygga en vindmätare som via mobilnätet postar mätdata till en webserver som sedan kan plotta grafer etc.

Hemma hade jag redan några Arduino samt en GSM modul. Och just till denna GSM modul finns det redan ett Arduino lib så man kan göra GET och POST anrop mot en webserver.

Dock när jag skulle börja med att ansluta min Arduino upptcäkte jag att mina 5V mini inte var direkt lämpliga då jag skulle behöva lite konverteringselektronik för signalnivåerna. Så beställde istället några nya 3.3V istället som jag kan ansluta direkt.

Har även börjat leta efter lämpliga vindgivare som inte kostar en förmögenhet. Började med att kontakta Campbell Scientific och Vaisala men de vill ha mellan 10.000 och 30.000 för de givare jag frågade om. På tok för dyrt! Har skickat iväg ett antal mail till flera olika svenska leverantörer för att se vad de kan erbjuda. De jag kontaktat är SafeCast, Svenska Termoinstrument, LiveData och FDS Mätteknik.

Hittade även lite andra hobby projekt när jag sökte runt efter bra lösningar. Det intressanta var att båda projekten bygger på Arduino 🙂 Visar lite hur stort Arduino börjat bli. WindWiz år också en GSM uppkopplad vindmätare och använder en mätare från ClasOhlson. Så letade runt lite hos dem och hittade en vädligt prisvärd lösning, reservdel till väderstation. För endast 245 kr fick jag en komplett vindmätare med både hastighet och riktning. Dock idag när jag fick den insåg jag att jag missat en viktig del, den kopplades inte in med sladd som jag trodde utan trådlöst 🙁 Så började söka på nätet och hittade ett projekt till av en svensk kitare som verkar använt precis samma mätare. Har skickat ett mail så får vi se om han kan hjälpa till att koppla in den jag köpte från Classe.

Mätaren från Classe har ett par lödpunkter på kretskortet som skulle tyda på att man kan få ut seriedata direkt från kretskortet och inte behöver bygga en radiomottagare. Så här ser kretskortet ut:

Kretskortet med lödpunkter utmärkta

Får se när jag får svar på mailen jag skickat iväg men nästa steg blir nog i vilket fall att koppla ihop GSM kort och Arduino och prova biblioteket för att posta in lite data i en enkel web app jag hackat ihop.