Efter en väldigt intensiv höst på jobbet kände jag att jag behövde komma ifrån ett tag och göra något annat. Men vad?? Under sommerens vandring väcktes ett intresse av att besöka fjällen även under vintern. Det var till stora delar tack vare ett mycket vackert bildspel som stationschefen på Sylarnasfjällstation visade när vi övernattade där. Har funderat lite innan om man inte skulle jobba i någon av fjällstugorna eller liknande. I november tog jag mod till mig och skickade in en ansökan till fjällstationerna i Jämtland. Och förra veckan blev det helt klart. Jag har fått tjänstledigt från jobbet och tackat ja till erbjudandet att jobba på Sylarnasfjällstation. Så i vinter blir det lite annorlunda, vilket skall bli mycket spännande.

more>

På bilden ovan syns personalbostaden som kommer bli mitt nya hem under de kommande månaderna.

Sylarnasfjällstation ligger strax sydväst om Åre. Det går ingen väg fram till stationen utan de som kommer dit får ta sig dit på skidor. Dock vi som jobbar där kommer åka ut med snövessla eller skotrar. Jag kommer jobba som lite allt-i-allo men först och främst som vaktmästare och IT-tekniker. De har nyligen fått dit bredband och numera ligger alla bokningar på nätet, men då stationen ligger mitt ute i vildmarken händer det ofta att ström och nät går ner och då kan man inte längre se vem som bokat vad. Jag skall förutom försöka se till att det funkar så bra som möjligt även titta på om det går att ordna en mer robust lösning för dem.

Stationen består av ett antal olika hus och har 100 gästbäddar. Vi är 10 personer som kommer jobba ihop med att ta hand om gästerna på olika sätt. Arbetet är upplagt så vi jobbar i fem dagar och har sedan 2 dagar ledigt. Men det finns även möjlighet att komma ut på kortare turer över lunch etc.

Med hjälp av kite på väg över snövidderna.

En annan dröm som jag hoppas kunna förverkliga är att åka med kite mellan de olika stugorna i Jämtlandsfjällen. Det är en underbar känsla att med hjälp av en så kallad kite (ungeför en stor drake), en snowboard och enbart vinden ta sig fram över de snötäckta vidderna. Började precis med kiting förra året men kommer få gott om tid att bli bättre på det uppe vid stationen. Det kommer väl även bli en del toppturer och även längdåkning.

På sluttningen syns de olika stugorna som utgör Sylarnasfjällstation.

Om du undrar lite mer om var Sylarna ligger så kolla denna karta som bland annat innehåller de bilder jag tog i somras när vi var uppe kring Sylarna. Stationen ligger ungefär där det till öster finns en samling av 30 bilder. Enklast tar man sig dit genom att antingen åka bil eller tåg och buss till Storulvånsfjällstation. Man kör upp till Åre och sedan fortsätter ut mot Storlien, tar av vägen och åker nästan en mil för att komma till Storulvånsfjällstation. Från Storulvån är det sedan 16 km till Sylarna. Följande karta visar lite mer detaljer.

Utsikt från matsalen på stationen i somras.

Jag kommer se till att lägga upp bilder från min vistelse, både på Flickr och även här så håll ett på bloggen om du vill följa äventyret.